, Ondernemen in Spanje

De mythe van de lokale Gestor

Een betrouwbare boekhouder (Gestor) is in Spanje nog belangrijker dan in Nederland. Nu hou ik ervan om bepaalde dingen zelf te doen, want dan ben ik van niemand afhankelijk. Maar vaak is het regelen van zelfs de simpelste dingen in Spanje zo ingewikkeld, dat het echt beter is om het uit te besteden aan je Gestor.

Neef van de buurman en daar de nicht van

Spanje is een traditioneel land (zeker Zuid-Spanje) en men doet de dingen graag zoals ze het al jaren gewend zijn. Daarnaast doen mensen graag zaken met iemand die ze kennen, of in ieder geval via-via kennen, zoals de neef van hun buurman en daar de nicht van. Haha. Je zult daarom vaak het advies krijgen om naar een Gestor te gaan in dezelfde plaats als waar je woont en/of werkt.

De keuze is reuze

Een lokale gestor kan voordelen hebben. Al was het alleen maar om de lokale economie te steunen. Maar door niet alleen te focusen op het beperkte aanbod van lokale gestors, heb je opeens de keuze uit ‘alle’ gestors in Spanje. En dan kun je een Gestor kiezen die echt helemaal bij jou past en bij de dingen die je belangrijk vindt.

Digitale aanwezigheid

Voor mij was het belangrijk om met een Gestor te werken die gewend is om via email en/of whatsapp te communiceren en bovendien met een online boekhoudsysteem werkt. De mogelijkheid om digitaal met mijn Gestor samen te werken is voor mij veel efficiënter. Het zorgt er ook voor dat ik actief betrokken blijf bij de financiële zaken van mijn bedrijf, omdat ik overal en altijd toegang heb tot mijn boekhoudsysteem. Ik kan op elk moment precies zien welke kosten ik gemaakt heb en wat mijn inkomsten zijn. Ik kan ook direct mijn bonnetjes en facturen uploaden in het systeem, zodat mijn boekhouding altijd up-to-date is. En ik kan zelf eenvoudig facturen maken voor mijn klanten.

Communicatie is de sleutel

José Luis, ‘mijn’ Gestor, beantwoordt mijn vragen altijd razendsnel via email en vooral ook whatsapp. Dat is voor mij veel waardevoller dan iemand die weliswaar om de hoek zit, maar er dagen over doet om een vraag te beantwoorden. Ik wilde bijvoorbeeld vorige week inkopen gaan doen bij de groothandel, alleen had ik voor de inschrijving twee documenten nodig. Binnen 4 minuten nadat ik hem had geappt, ontving ik de documenten per whatsapp.

Dat is ook het leuke van wonen in Spanje, je kunt niet alleen van het mooie weer zielsgelukkig worden, maar ook van de simpele dingen van het leven zoals het snel ontvangen van documenten! 😉

Proactiviteit

José Luis is ook lekker proactief. Hij doet zonder dat ik erachter aan moet, alles wat nodig is om zaken op tijd in te dienen bij de belastingdienst of andere overheidsinstanties. Hij anticipeert op potentiële problemen en draagt oplossingen aan zonder dat ik erom vraag. En als hij input van mij nodig heeft, blijft hij me er net zo lang aan herinneren tot hij heeft wat hij nodig heeft.

Online boekhoudsysteem

Als je op zoek bent naar een online boekhoudsysteem dat ingericht is op het Spaanse belastingsysteem, dan kun je kijken naar www.odoo.com (hiermee werk ik zelf) of https://getquipu.com/ Met Quipy heb ik zelf geen ervaring, maar kreeg ik als tip van Pablo die vaak in mijn coworking werkt. Hij is full-stack developer en weet heel veel van allerlei handige digitale tools.

Zelf heb ik eerst mijn digitale boekhoudsysteem gekozen en pas daarna een Gestor erbij gezocht. Voordeel daarvan is dat als ik toch niet zo tevreden ben over José Luis, ik makkelijk kan overstappen naar een andere Gestor.

Mijn Gestor luistert naar de prachtige naam ‘José Luis Moñita de San Juan

Op www.odoo.com kun je ook links naar de websites van Gestors vinden die met dit online boekhoudsysteem werken.

Op die manier kwam ik terecht bij José Luis van ‘De San Juan Nietos Asesores’ in Madrid: https://www.asesoriadsjn.com/inicio

Een Gestor waar ik na een half jaar nog steeds niks over te klagen heb!

Close

let's chat

Would you like to see our space before joining? Come and visit our coworking space. Please fill out the form and our manager will get back asap.